Za dwa miesiące będe na przeglądzie w ASO w Łęczycy to popytam fachowców. Z opini znajomych (którzy korzystają z tej stacji) wiem, że radzą sobie z problemami z kórymi inni zbywają klientów. Ciekaw jestem czy ktoś z Was tam był ??
Octavia 1,6 FSI - głośny rozruch silnika (problem )
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez Rafi2007to jest terkotanie, zdecydowanie terkotanie.
Trwa 3-5 sekund. Po ponownym, natychmiastowym odpaleniu nigdy nie występuje.
Przebieg 45kkm.
Tylko oprócz tego musiałem jeszcze dłużej rozrusznikiem pokręcić żeby autko zapaliło za pierwszym razem po nocnym postoju.
Po jakimś czasie autko straciło moc i zapaliła sie kontrolka układu spalin.
Cewka powiedziała już ostatecznie papa.
Cewka wymieniona- kłopot zniknął.
Więc może powodem rzeczywiście jest cewka.
pozdrawiam
kiszczu
Komentarz
-
-
Witam,
miesiąc temu kupiłem Octavie II FSI 1.6, 120kkm i po jakimś czasie zwróciłem uwagę na takie terkotanie. Przestraszyłem się że to napinacze w rozrządzie i że czekają mnie spore koszty.
Trochę uspokoiliście mnie z tą cewką.
Czy ktoś może jeszcze potwierdzić że wymiana cewki pomogła przy tych objawach?
Jak długo można z taką uszkodzoną cewką jeździć (dwa tyg. moźe poczekać)?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez twofaceJak długo można z taką uszkodzoną cewką jeździć (dwa tyg. moźe poczekać)?
Komentarz
-
-
Witam. W swoim pierwszym poście rozwieje Wasze wątpliwości. To terkotanie to napinacz łańcucha rozrządu. Nie żadna cewka tylko napinacz. Owy napinacz to taki mały tłoczek który terkocze (sprężyna w nim jest za słaba), aż układ smarowania napełni sie olejem (po odpaleniu silnika) i docisnie go do listwy prowadzącej łańcuch. Problemu nie ma jak auto stoi krótko, ale po kilkudziesieciu minutach czy po nocy olej ścieka, tłoczek jest pusty i mamy terkotanie. Podsumowując przez czas terkotania (kilka sekund) NIE mamy napiętego łańcucha !!! To typowe dla tych silników. W ramach pocieszenia powiem, że po wymianie napinacza w ASO problemu nie bylo może z 15kkm, później to samo. Niewiele daje wymiana oleju ale coś daje. Poprostu z tym terkotaniem trzeba nauczyć się żyć i liczyć na to, że łańcuch nie przeskoczy podczas odpalania auta. Pozdrawiam
Komentarz
-
Komentarz